Zoek

(G)een broodje aap

Ken je dat filmpje waarbij mensen een video te zien krijgen waarbij kinderen een basketbal naar elkaar toespelen. Aan deze mensen wordt gevraagd goed op te letten hoe vaak zij de bal naar elkaar overspelen en hoe vaak de bal stuitert. Dan loopt er opeens een grote zwarte aap door het beeld. De kijkers zijn zo gefocust op de vraag op de bal en het spel te letten, dat de aap helemaal niet wordt opgemerkt. Als daarna nog een keer het filmpje wordt getoond, geloven de meeste mensen niet dat het om hetzelfde filmpje gaat.

Je zal denken: wat heeft dat te maken met de Oncologiedagen? Dat zal ik toelichten. Is het je opgevallen dat tijdens de laatste Oncologiedagen maar drie sessie voor de open abstracts was ingeruimd? Normaal gesproken zijn dit er altijd vier. Nee? Je doet niet mee met een test hoor, dus je wordt er niet op afgerekend als je het niet hebt gezien. Het is ook niet zo dat de redactie een nieuwe weg is ingeslagen en dat er minder ruimte is voor inbreng van leden met hun eigen abstract. Nee, de reden dat er het afgelopen jaar een open abstract sessie minder was had te maken met het aantal inzendingen: we hadden gewoon niet genoeg abstracts binnen gekregen om alle vier de sessies te vullen.  We hebben geen idee hoe dat kwam, waarschijnlijk toeval, want het jaar ervoor hadden we ruim 70 inzendingen. Maar een oproep kan geen kwaad, dus: klim in de pen en stuur een abstract in voor de Oncologiedagen 2015! Onze mailbox is niet snel overbelast, we kijken graag uit naar vele mooie en interessante abstracts.

Maar daarbij snijd ik een belangrijk punt aan. Want naast dat er minder abstracts waren, hebben we helaas ook enkele inzenders moeten teleurstellen. Het abstract werd als niet voldoende beoordeeld. Als redactie bieden we heel graag iedereen een podium om zijn of haar onderzoek of project over het voetlicht te brengen via een presentatie of poster. Het was dus niet gemakkelijk om ze af te wijzen. Daarom attendeer ik je graag op de website of op de brochure die je binnenkort krijgt: daar staan de criteria genoemd waaraan het abstract moet voldoen. Het gaat bij de selectie uiteraard om de inhoud van het abstract, maar een te lang abstract bijvoorbeeld moet ook echt worden ingekort. Misschien zijn we een beetje streng, maar daarbij toch ook rechtvaardig want we geven je natuurlijk de gelegenheid het abstract indien nodig aan te passen. We geloven in de goede wil en bovenal in de capaciteiten van onze collega’s.

In het filmpje zagen velen de aap niet voorbij komen, ze hadden een blinde vlek.  Dat kan je ook overkomen bij het schrijven van een abstract, en lees je over dingen heen die je niet waren opgevallen. Daarom geven we je graag de tip een collega mee te laten lezen, twee zien tenslotte meer dan één. En, om in de terminologie te blijven, dat is geen broodje aap!

Untitled

 

 

Cora Braat
Verpleegkundig Specialist / lid vaste redactie Oncologiedagen