Zoek

Ervaringen door het kunnen bijwonen van de Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Longcarcinoom 2015

                     Masterclass...

 

Reactie van Ilona van Pelt op de Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Longca.

Hieronder een kort stukje over mijn ervaringen tijdens 2 dagen masterclass waar ik heen kon gaan d.m.v. subsidie.

Een masterclass gemetastaseerd mamma- en longca. Vooraf hoop ik dat de masterclass mijn behoefte naar inhoudelijke kennis over deze onderwerpen gaat voeden als beginnende professional in de oncologie.

De eerste dag in de ochtend is de ontvangst prima geregeld. Er is gelegenheid om kennis te maken met de andere deelnemers en tot mijn verbazing kom ik toch weer bekenden tegen uit het werkveld.

We starten met een volprogramma tot 19.15 uur ’s avonds, maar ik kan zeggen dat ik bijna elke minuut geboeid ben gebleven door wat de sprekers te vertellen hadden. Uitgebreid werd de informatie gedeeld en was er ruimte voor vragen en interactie. Trends in de epidemiologie, incidentie, diagnostiek, behandeling, nieuwe anti-tumor therapie, beeldvorming, alles kwam aanbod op het gebied van gemetastaseerd mamma-en longca.

Tussendoor hebben we genoten van de goede catering in het hotel en was er ruimte voor netwerken en gesprek.

De volgende dag stonden palliatief redeneren, voeding, radiotherapie en hoop bij kanker op het programma. Onderwerpen die mij verder in beweging hebben gebracht om na te denken over de aspecten die naast diagnose, behandeling etc. zo een grote rol spelen bij het krijgen van kanker.

Na deze masterclass dagen ben ik gevoed met kennis, inspiratie, nieuwe contacten en een hoop lekker eten! Hartelijk dank voor deze Masterclass en het verlenen van deze subsidie.

Met vriendelijke groet,

Ilona van Pelt, Specifiek Verpleegkundige Oncologie, Evean Zorg

 

 

Reactie van Rebecca van Jaarsveld op de Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Longca.

Nogmaals hartelijk dank voor de subsidie toekenning.

Bij deze mijn ervaringen kort op papier..

Dankzij de subsidie heb ik de tweedaagse masterclass voor gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom kunnen volgen. En niet alleen ik; door de subsidie werd het mogelijk om twee extra plaatsen te faciliteren. We waren met 2 oncologieverpleegkundigen en 2 verpleegkundig specialisten vertegenwoordigd!

Het programma beloofde een intensieve en leerzame tweedaagse te worden. Vanuit diverse perspectieven werd kennis aangereikt; nieuwste ontwikkelingen op het gebied van behandeling, behandeling van ouderen, hoe PA diagnose tot stand komt, hoe een lytische botmetastase eruit ziet op radiologiebeelden, de functie van hoop in de palliatieve fase, de meerwaarde van  palliatief redeneren, do’s en dont’s bij voeding in de palliatieve fase, etc.

Ik ben erg enthousiast over de gevarieerdheid in het programma en sprekers. Het heeft mij in ieder geval weer nieuwe kennis en verdieping gegeven.

Daarbij was het erg fijn om met collega’s uit hetzelfde vakgebied te kunnen netwerken. Ik heb veel collega’s gesproken over bijvoorbeeld de inzet van casemanager en de implementatie van een palliatief team. Dit leverde weer waardevolle input op voor de dagelijkse praktijk!

De verzorging was uitstekend; er was ook voldoende ruimte en gelegenheid voor gezelligheid.

Met vriendelijke groet,

Rebecca van Jaarsveld- Eisinger, verpleegkundig specialist oncologie,

Zuwe Hofpoort Ziekenhuis

 

 

Reactie van Dorenda Lennips op de Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Longca.

Super blij was ik dat ik de subsidieplaats had binnen gehaald!
Het programma zag er immers leerzaam uit. Samen met mijn collega heb ik deze masterclass bezocht. Ik ben oncologieverpleegkundige werkzaam op een verpleegafdeling oncologie, urologie, longgeneeskunde, deze afdeling is gecombineerd met de dagbehandeling oncologie. Kortom deze masterclass sloot exact aan bij de patiënten categorie die ik verzorg.

Het was een vol maar leerzaam programma. Ik ben enthousiast over de sprekers, ze vertelden allemaal boeiend. Het was niet alleen luisteren en kennis in je opnemen maar ook zeker interactief, met name de tweede dag. Een deel van de kennis bestond uit herhaling maar heeft ook zeer zeker verdieping en nieuwe kennis gebracht. Deze verdieping zorgt voor enthousiasme wat je weer mee neemt naar de werkvloer. Ik ga deze dag samen met mijn collega in 'stukjes' terugkoppelen naar de afdeling. De power point presentaties die binnenkort te bekijken zijn op de website van de V&VN gaan we hier dan voor gebruiken.

Zoals waarschijnlijk in meerdere ziekenhuizen zijn de scholing ’s budgeten laag, toch is het belangrijk om je kennis up to date te houden, door de subsidie is het voor mij mogelijk geweest om toch aan deze masterclass deel te nemen.

Het invullen van het aanvraag formulier is eenvoudig en aangezien jezelf waarschijnlijk al super enthousiast bent over hetgeen je graag naar toe wilt is het invullen voor jou niet moeilijk.

Naast de kennis die ik heb opgedaan was het netwerken ook super leuk en interessant. Het gaat dan ook heel gemakkelijk aangezien je allemaal een link hebt met elkaar. Ik was in dit geval met een collega en we hebben veel collega's uit andere ziekenhuizen gesproken tijdens de pauzes. Ik kan me voorstellen dat je er even tegenop ziet om alleen aan deze masterclass deel te nemen echter is dat echt niet nodig. Er zijn meer mensen die alleen komen en dat maakt het juist extra makkelijk om te netwerken.

Het hotel, de catering was super! Met veel enthousiasme zijn wij dinsdagavond weer naar huis toe gereden.  Kortom deze masterclass is een echte aanrader!!

Met vriendelijke groet,

Dorinda Lennips - Horsman, Oncologieverpleegkundige

Treant zorggroep, locatie Bethesda

 

 

Reflectie over de Masterclass ervaring van Sramy van der Pol.

Het congres Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Long ca. was heel leerzaam. Ik heb genoten van de kennisoverdracht, insides en de nieuwe ontwikkelingen rondom screening van longpatiënten in een vroeg stadium. Bevlogen sprekers die jou inspireren om op zoek te gaan naar je eigen inbreng, bijvoorbeeld voor mij longoncologie.

In de instelling waarin ik werkzaam ben wil ik de verworven kennis verspreiden doormiddel van klinische les en het bieden van collegiale consultatie. Daarnaast stel ik de presentaties beschikbaar voor mijn collega’s. Ik neem deel aan het verpleegkundige netwerk in onze regio waar ik in november een presentatie ga houden. Toename van kennis op mijn werkgebied voor de patiënt. Door op de hoogte te zijn van de recente stand van zaken binnen de longoncologie, kan ik passende zorg leveren.

Ik kan collega’s enthousiasmeren door mijn eigen ervaring over het congres te delen. Ik zal ze erop attenderen dat ze een subsidie kunnen aanvragen. Mijn eigen aanvraag zal ik ook verspreiden onder mijn collega’s, zodat de drempel om een subsidieaanvraag in te dienen lager wordt.

Mijn verwachtingen ten aanzien van de nieuwe verkregen kennis. Ik ben pas 2 jaar werkzaam binnen longoncologie. Ik voel me net een spons die al het water (kennis) in me opneemt. Doordat ik meer kennis heb gekregen merk ik dat ik mijn werk beter en met meer vertrouwen kan uitoefenen.

Een congres bezoek staat meestal in het teken van kennisoverdracht en netwerken. Netwerken is van essentieel belang binnen je beroepsgroep voor kennisoverdracht en het is interessant om gemotiveerde collega’s te ontmoeten die werkzaam zijn in hetzelfde werkgebied. Hiermee borgen we professionaliteit, door elkaar scherp te houden en elkaar te motiveren. Informatie kun je samen delen, elkaar vinden in bepaalde moeilijke situaties is nuttig. Het stimuleert om samen te werken binnen regionale groepen en elkaar naar een hoger niveau te brengen.

Sramy vd...

Sramy van der Pol-Constancia, verpleegkundig consulent long-oncologie, ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede.

 

 

Reactie van Geertje Hofstede op de Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Longca.

Eerst zal ik even vertellen waarom ik belangstelling had voor de Masterclass. Ik werk op een longafdeling in een algemeen ziekenhuis. Op onze afdeling komen ook veel patiënten met een gemetastaseerd longcarcinoom.

Toen ik het programma zag, leek het me gelijk een heel interessant programma. Helaas is het scholing budget niet zo ruim en was het te duur. Een collega attendeerde me op de mogelijkheid voor een subsidieplaats. Dus heb ik dat geprobeerd. Tot mijn grote verrassing mocht ik er gratis heen, toen ik dit vertelde aan mijn afdelingshoofd, kreeg ik de tijd van de baas!

Iedere 2 maanden organiseren wij als oncologie verpleegkundigen een lunchbijeenkomst voor onze collega`s. Het scholingsprogramma van de Masterclass zou nieuwe onderwerpen kunnen bieden voor de lunchbijeenkomsten.

De Tweedaagse Masterclass: Als eerste vertelde Dr Burgers ons op een enthousiaste manier over nieuwe kennis en feiten wat betreft diagnostiek en de behandeling bij gemetastaseerd longcarcinoom. Het is heel interessant om te horen met welke nieuwe middelen er wordt gewerkt en dat deze binnenkort beschikbaar komen voor de patiënten. Het is meestal voor een beperkte groep, maar doordat er meerdere middelen komen is het uiteindelijk toch voor een grotere groep. Het gaat dan vooral om Target Therapie, maar ook chemotherapie.

Dr Timmer sprak over gemetastaseerd mamma carcinoom, nu heb ik hier zelf niet zo veel mee te maken op onze afdeling, maar toch vond ik het interessant om te horen. Mamma carcinoom hoor je ook in het privé leven vaak voorbij komen en er is ook geregeld een patiënt met in de voorgeschiedenis mamma carcinoom. Dus ik vond dit ook een leerzame presentatie.

Vervolgens kwamen de Patholoog en bioloog aan het woord. Dit vind ik altijd een ingewikkelde materie, maar door herhaling leer je hier ook wat meer van begrijpen. Het is altijd bijzonder om te horen hoe wonderlijk ons lichaam in elkaar zit. Ook hier hoorden we over de nieuwe middelen die binnen afzienbare tijd kunnen verschijnen.

De laatste spreker van de eerste dag was de radioloog. Deze liet ons veel beeldmateriaal zien. De eerste was moeilijk iets te onderscheiden, maar na verschillende foto`s en CT`s leer je toch het een en ander te onderscheiden, echt leuk. Misschien kan ik tijdens een oncologiebespreking nu wat meer herkennen.

De tweede dag

We begonnen deze dag met palliatief redeneren, een goed instrument om de problemen boven tafel te krijgen en er gerichte acties op te ondernemen.

Ten tweede vertelde de radiotherapeut ons uitgebreid over het doel en de vele mogelijkheden wat betreft radiotherapie bij zowel gemetastaseerd long carcinoom als het mamma carcinoom. Bij ons in het ziekenhuis gaan de patiënten hiervoor naar een ander ziekenhuis dus staat het wat verder van je af. Daarom vond ik het juist zo goed om er uitgebreid over geïnformeerd te worden.

De diëtiste vertelde ook uitgebreid hoe het beste om te gaan met voeding in de palliatieve fase. Ook hier hoorden we nieuwe dingen. Ook kregen we een mailadres van Voeding en kanker info. Een leuke betrouwbare site met allerlei vragen, antwoorden en feiten en fabels.

Als laatste werd een een presentatie gehouden over hoop bij kanker. Hoop doet leven, al is het maar voor even..... Hoop is geen ontkenning. Hoop helpt volhouden bij de behandeling. Hoop helpt afglijden in een depressie te voorkomen. Hoop helpt om met de aftakeling van het lichaam om te gaan. Hoop maakt genieten in het heden mogelijk. Iemands hoop nooit ontnemen. Ga mee met de hoop zonder de feiten te verloochenen. Beweeg mee met de patiënt.. Hoop.... een mooie afsluiting van de cursus dagen.

Twee fantastisch leerzame dagen waren weer voorbij gesneld. Het is ook leuk om met collega`s uit andere ziekenhuizen bepaalde zaken te delen. Ik kan er mee aan de slag voor onze lunchbijeenkomsten.... maar ook onze patiënten kan ik nog beter informeren. En niet te vergeten hoe goed we deze dagen zijn verzorgd! Heerlijk gegeten!

Hartelijk dank voor alles. Vriendelijke groeten,

Geertje Hofstede, Diakonessenhuis, Utrecht/Zeist

 

 

Reactie van Mariëlle van Dooremolen op de Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Longca.

1.    Wat heeft het congresbezoek jou opgeleverd?

De masterclass was erg interessant en leerzaam. De inhoud van de presentaties was op een goed niveau, verdiepend en aansluitend bij de voorkennis van oncologieverpleegkundigen. Door de diversiteit aan presentaties werd er op vele processen in het oncologische traject ingegaan bij de patiënten met een gem. mammacarcinoom en longcarcinoom. Het was leuk om presentaties te krijgen waarin veel werd uitgelegd, afwisselend met presentaties met meer interactie. Ik ging alleen naar de masterclass en vond de interactie en kennisuitwisseling met de medecursisten, en ook de gezelligheid met hen, erg prettig. 

2.    Op welke wijze ga jij verkregen kennis overdragen op collegae?

Ik wil de hoofdlijnen gaan presenteren aan het kernteam waarin ik werk. Tevens door mondelinge overdracht aan collega's.  

3.    Zou jij collegae aanraden ook subsidie aan te vragen? Zo ja, geef in een zeer korte omschrijving aan, waarom en hoe je hen over zou willen halen.

Jazeker, de masterclass is erg verdiepend, waardoor er nog betere zorg aan de patiënten kan worden verleend. De subsidie geeft voor collegae die het zelf moeten bekostigen een goed alternatief om op een leuke manier deel te nemen aan de masterclass. Net als voorgaande 2 jaar zou ik collega's (via de mail) op de hoogte brengen dat deze subsidie er is en hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen. 

4.    Verwacht je dat je nieuwe inzichten vanuit het congres kunt  toepassen in jouw werk? Motiveer jouw antwoord.

De verworden kennis kan ik gebruiken in de praktijk. Door het congres wordt je weer geprikkeld om ook bewuster naar het medische dossier te kijken van bijv. de patiënt met een gem. longcarcinoom om te kijken welke mutaties er allemaal bepaald zijn e.d. De verpleegkundige onderwerpen over palliatief redeneren, voeding en hoop zijn meteen toepasbaar in de directe patiëntenzorg. 

5.    Betekent een congresbezoek voor jou tevens een kans om te ‘netwerken’? Zo ja, is een netwerk belangrijk voor jouw professionele contacten en jouw werkzaamheden en wat levert het jou op?

Op het congres waren meer collegae alleen. Het is erg interessant om te horen hoe er in andere ziekenhuizen gewerkt wordt, wat ontwikkelingen in de oncologie daar zijn en hoe iemand anders zijn werkzaamheden invult. Deze kennis laat je weer vernieuwd naar je eigen werkzaamheden kijken en wat hierin anders/beter zou kunnen. 

Ik vond het erg leerzaam bij de masterclass aanwezig te zijn en wil jullie bedanken voor de toegekende subsidie,

Met vriendelijke groet,

Mariëlle van Dooremolen Oncologieverpleegkundige, Deventer Ziekenhuis

 

 

Reactie van Linsay Ketelings op de Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Longca.

Heel blij was ik toen ik hoorde dat ik de subsidie had gekregen voor de masterclass gemetastaseerd mamma- en longcarcinoom. Ook wel spannend, want ik was nog nooit naar een masterclass geweest, aangezien het scholingsbudget van ons ziekenhuis niet erg groot is. 
Aangekomen in Amersfoort was er gelegenheid om kennis te maken met de andere deelnemers. Leuk om verschillende disciplines uit verschillende ziekenhuizen te spreken. Alleen hiervan leer je al een hoop omdat iedereen weer anders werkt.
Het was een vol programma, maar zo heb ik het absoluut niet ervaren. De sprekers vertelden hun verhaal allemaal met zoveel enthousiasme, dat ik hier zelf ook heel enthousiast van werd. Ik heb een hoop nieuwe dingen gehoord, die ik zeker ga bespreken op mijn eigen afdeling. De klinische les staat al gepland. 
Sommige verhalen waren niet nieuw, maar herhaling is nooit verkeerd. Bij een aantal dingen dacht ik oh ja, zo zat dat in elkaar. 
Leuk om zoveel verschillende sprekers te zien, ook hiervan heb ik opgestoken hoe ik zelf graag presentaties zou willen geven. 
Kortom ik heb 2 leuke en leerzame dagen gehad. Ik kan iedereen aanraden om naar een masterclass te gaan. 
Fijn dat jullie de mogelijkheid bieden voor subsidie. Heel erg bedankt hiervoor. 
Groeten, Lindsay Ketelings, Oncologieverpleegkundige ziekenhuis Rijnstate 
Reactie van Anja Broeze op de Masterclass Gemetastaseerd Mamma- en Longca.
Nogmaals heel erg bedankt voor de subsidieplaats.

Erg blij was toen ik hoorde dat ik mocht deelnemen aan de masterclass gemetastaseerd Mamma- en Longca.
Ik werk al een aantal jaren op een verpleegafdeling oncologie. Sinds een klein jaartje werk ik op de poli longgeneeskunde als longoncologie verpleegkundige.
Dus mijn behoefte voor meer behoefte aan meer verdieping over mijn kennis van longca kwam goed van pas.

Het programma was zeer goed opgezet met zeer verschillende sprekers, waardoor je steeds met je aandacht er bij bleef.

Ik was alleen gekomen, maar dat was voor mijn gevoel eigenlijk erg fijn zodat je makkelijker gaat netwerken met anderen. Iedereen zat daar voor  dezelfde reden en was dus erg geïnteresseerd. Het was leerzaam om je ervaringen met anderen te kunnen delen.

Het was allemaal super goed georganiseerd, de lokatie, de catering, de sprekers. Ik heb het aan verschillende van mijn collega’s aangeraden om hier heen te gaan en om te kijken of ze ook in aanmerking komen voor de subsidie.

Met vriendelijk groet, Anja Broeze, Longoncologieverpleegkundige, Gelre Ziekenhuis, Apeldoorn

 

 

Een tweedaagse Masterclass, dat klinkt interessant. En zeker als het gaat over patiënten met mamma- en long carcinoom. Op de chirurgische afdeling waar ik werkzaam ben, verblijven o.a.  patiënten met  mamma carcinomen. Vanwege organisatorische veranderingen is er sprake van, dat patiënten met longcarcinomen bij ons op de afdeling verpleegd/verzorgd gaan komen.

Voor mij dus een dubbele mogelijkheid voor scholing en kennis tot me te nemen: bekende en ‘onbekende’ specialismen, ‘oude’ en ‘nieuwe’ kennis vergaren. Ik was benieuwd, enthousiast en nieuwsgierig. Wat gaan deze 2 dagen mij brengen?

Een prettige bijkomstigheid was het feit dat ik met meerdere collega’s vanuit het Antoni van Leeuwenhoek deel kon nemen aan deze masterclass dagen. Vanuit ieder onze eigen invalshoek en ervaringen spraken we over datgene wat ons aan kennis werd aangereikt.

Bevoorrecht voelde ik mij dat ik hier aanwezig kon zijn vanwege de subsidieplaats. Ik raad iedereen aan bij een volgend congres je kans hierop te ‘aan te grijpen’! Ik vond het spannend om in mijn motivatie weer te geven waarom ik ‘recht’ zou hebben op een gesubsidieerde plaats voor deze dagen. Vanuit mijn persoonlijke motivatie kon ik aangeven waarom ik het belangrijk vond om deel uit te maken, én waarom ik het zo graag wilde.

En……hoe waren deze dagen? Wat leverde het mij (en mijn collega’s) op? Twee heel interessante dagen met veel kennis overdracht in ontspannen en zeer goed verzorgde sfeer!

Er is o.a. gesproken over  incidentie, epidemiologie, laatste ontwikkelingen, personalized medicine, target therapy. Met name deze ‘patiënt gerichte therapie’ heeft veel aandacht voor de toekomst. Daar waar er bijv. voor patiënten met longca. momenteel zo weinig perspectief is, beloofd o.a. immunotherapie positieve perspectieven te bieden.

Palliatief redeneren was een interessant onderwerp. Het instrument wat hiervoor ontwikkeld is, is voor mij nieuw. Op een chirurgische  afdeling , gebruiken we dit niet veel. De wijze waarop dr. Teunissen dit onderwerp belichtte, heel interactief, was zeer de moeite waard. Een aanvulling en verrijking. Het gaf veel stof ter overdenking en in een open sfeer werden verschillende ervaringen met dit model gedeeld met elkaar. Heel leuk/leerzaam om te zien hoe palliatief redeneren wordt toegepast.

Naast de wat meer ‘medische’ vakken werd ook aandacht gevraagd voor ‘Voeding’ en  ‘Hoop bij kanker’. Onderwerpen die niet altijd zo ‘evident based’ zijn, maar waarvan wij wel weten/voelen hoe belangrijk ze zijn. Al met al een ‘holistisch’ observeren/ervaren van onze patiënten.

De zéér goede, prettige omgeving , catering en ontspannen sfeer zorgden voor inspirerende dagen.

Iedere spreker, op haar/zijn deskundigheid waren zeer de moeite waard om naar te luisteren. Soms wat lastiger om het gepresenteerde weer te geven.  En soms heel duidelijk weergegeven door röntgenfoto’s.

Martelly Krielen, oncologie verpleegkundige NKI – AVL.