Zoek

Judith Traets - Oncology Nursing Society, 23-26 april 2015 Orlando, Florida, met subsidie

Judith...

 

Wat heeft het congres bezoek jou opgeleverd?

Deelname aan het ONS congres heeft mij op verschillende fronten veel gebracht.

Om te beginnen de lezingen op het congres zelf.  Ik wilde mij met name verdiepen in pijnmanagement bij de oncologische patiënt. De lezingen die over dit onderwerp gingen heb ik bezocht. De hier opgedane kennis kan ik gebruiken bij het implementeren van het VMS thema pijn op de afdeling.

Daarbij heb ik ook kennis gemaakt met nieuwe snufjes bij de PICC-lijn (die wij veel gebruiken op de afdeling), nieuwe toedieningsweg van Neulasta, goede scorelijsten bij orale mucositis en meer…..

Het is inspirerend om met zoveel collega’s uit de hele wereld bijeen te zijn.

Het ONS congres, met bijna drieduizend enthousiaste deelnemers, geeft het gevoel dat je een vak uitoefent  waar veel mensen voor gaan. Iedereen aanwezig op het congres is werkzaam als verpleegkundige in de oncologie. Dat geeft meteen een band en gesprekken zijn laagdrempelig aan te gaan. Interessant te horen hoe collega’s uit andere landen hun vak uitoefenen.

De Amerikaanse collega’s zijn ook erg trots op hun vak en dragen dit dan ook sterk uit. Dit is iets waar wij in Nederland best een beetje meer van mogen hebben. We hebben een vak om trots op te zijn!

Wat mij ook opviel is dat wij, als oncologieverpleegkundigen in Nederland, al zeer bekwaam en deskundig werken.  Ik heb nieuwe dingen gehoord maar ook gemerkt dat wij bepaalde zaken al zeer goed op orde hebben.

Wat het congres mij ook heeft gebracht is collega’s uit het land leren kennen. Ook dit draagt bij aan mijn deskundigheidsbevordering  omdat ik collega’s nu makkelijker kan benaderen met vraagstukken. Daarbij spreek je elkaar tijdens de reis en wissel je kennis makkelijk uit.

Ook heb ik nu beter inzicht hoe de oncologieverpleegkundigen in Nederland georganiseerd zijn en welke mogelijkheden er zijn voor deskundigheidsbevordering.

 

Op welke wijze ga jij verkregen kennis overdragen aan collega’s?

Door het geven van een klinische les op de afdeling ga ik opgedane kennis delen met de collega’s. Ik heb materialen meegenomen van het congres die voor ons op de afdeling een kwaliteitsverbetering kunnen zijn.

Daarbij heb ik alle lezingen die over pijnmanagement gaan gevolgd omdat ik mij op de afdeling ga toeleggen op het VMS thema pijn en de verkregen informatie goed kan gebruiken.

 

Zou jij collega’s aanraden om subsidie aan te vragen?

Zeker!

Het was een fantastische ervaring en heeft een boost gegeven aan mijn ontwikkeling als oncologieverpleegkundige.

Het volgen van de lezingen in het Engels vormt geen belemmering. Omdat het over je vak gaat ken en herken je de woorden. Soms wist ik een woord niet maar vroeg dat dan aan iemand die naast mij zat waardoor ik de lezing goed kon volgen.

 

Verwacht jij dat je nieuwe inzichten vanuit het congres kunt toepassen in jou werk?

Dat verwacht ik zeker. Het zal wel een geleidelijk proces zijn maar de opgedane kennis en het delen van ervaringen kan ik gaan toepassen op mijn werk.

Ik ben ook benieuwd wat er op de post-ONS gepresenteerd wordt. Hoe hebben de collega’s de lezingen vanuit de ONS vertaald naar de Nederlandse praktijk.

  

Betekent het congres bezoek voor jou tevens een kans om te netwerken?

Ja zeker, niet zozeer in het buitenland maar zeker wel binnen Nederland.

Ik ben sinds 2013 oncologieverpleegkundige en heb nu een goed beeld van hoe de oncologie binnen Nederland georganiseerd is.

Ik heb collega’s uit andere ziekenhuizen leren kennen en toegevoegd aan mijn professionele netwerk.

Judith Traets,

Oncologie verpleegkundige AvL, Amsterdam