Zoek

Diane van der Biessen - ASCO 29 mei-2 juni 2015 in Chigago met subsidie

2015 ASCO Annual Meeting 29 mei -  2 juni in Chicago

 

Mede dankzij een bijdrage van de V&VN Oncologie kon ik naar dit congres om mijn poster te presenteren.

De ASCO is het grootste internationale oncologie congres en wordt jaarlijks gehouden in Chicago. De reden om dit congres te bezoeken is het feit dat mijn abstract was geaccepteerd voor een poster presentatie. Er waren 5945 abstract ingediend uit 85 landen. Er zijn 2391 (40%) abstracts geaccepteerd voor presentatie. Bij de sessie ‘Patient and survivor care’, waar mijn onderwerp onder valt, zijn 459 abstract geaccepteerd.

Ik werk als Verpleegkundig Specialist in het Erasmus MC Kanker Instituut op de fase-I unit van de afdeling Interne Oncologie. Op deze afdeling wordt vroeg klinisch onderzoek gedaan naar nieuwe behandelingen tegen kanker. Het abstract bevatte de eerste uitkomsten van mijn onderzoek naar hoop bij palliatieve kanker patiënten die deelname aan fase-I onderzoek overwegen.

Het was spannend om alleen naar zo’n groot congres te gaan en de uitkomsten van mijn onderzoek te presenteren. De poster werd voornamelijk bezocht door artsen die werken op een fase-I unit en door een medewerker van de het Amerikaanse National Cancer Institute. Zij zijn net als wij op zoek naar manieren om patiënten zo volledig mogelijk te informeren over het doel van vroeg klinisch onderzoek.

Naast het presenteren heb ik me gericht op de volgende onderwerpen:

1.     Ethische vraagstukken binnen vroeg klinisch onderzoek. Tijdens deze sessie kwam naar voren dat er nog weinig onderzoek is gedaan naar de waarden van deelname voor patiënten. Mijn onderzoek sluit hier goed bij aan.

2.     Resultaten van studies met Immunotherapie. Zoals al in de media naar voren kwam zijn hier spectaculaire resultaten bij gehaald bij melanomen en longkanker. Mijn interesse ging uit naar de behandeling van bijwerkingen. Binnenkort zal ik zeker nog patiënten in studie verband zien, die dit soort middelen krijgen.

Verder ben ik in contact gekomen vertegenwoordigers van de Advanced Practitioner Society for Hematology and Oncology (APSHO). Dit is een organisatie voor ‘advanced practitioners’ in de oncologie, zoals verpleegkundig specialisten. In november hebben zij hun jaarlijkse congres. Zij moedigen verpleegkundig specialisten om te komen en te publiceren in hun blad Journal of the Advanced Practitioner in Oncology.

Het was een overweldigende ervaring. Er waren bijna 28000 bezoekers en soms moest ik 12 minuten lopen naar de volgende sessie. Met meer vertrouwen in de uitkomsten van mijn onderzoek ben ik teruggekomen. Ik wil iedereen aanraden die nog een congres op zijn of haar wenslijstje heeft staan subsidie aan te vragen.

Diane van der Biessen, Verpleegkundig specialist, afdeling Interne Oncologie, Erasmus MC Kanker Instituut, Rotterdam

ASCO 2015...