Zoek

Cecil Jeanmaire - Verslag oncologiedagen 2015

Ik heb de 1e dag van de Oncologiedagen bezocht en genoten van de diversiteit van de sessies.

1. Wat heeft het congres mij opgeleverd: nieuwe kennis en opfrissen van kennis.

De ontbijtsessie over de behandelmogelijkheden bij mammaca heeft me even stil blijven staan bij de verschillen in kansen/ overleving op grond van de subtypen. Dat was echt een weggezakt punt. 

De volgende sessies die ik gevolgd heb, waren o.a. Beter na behandeling van (N)HL (waarbij ik me echt verbaasd heb over het feit dat voor veel patiënten het boek na de behandeling niet dicht kan. Vermoeidheid blijft soms jarenlang aanhouden en een (levens)verzekering geeft problemen), Pijn anno 2015 (meer kennis van de nieuwste middelen) en Palliatieve patiënt is soms zo moe (waarin bruikbare tips werden gegeven omtrent doelen stellen en opbouw activiteiten)

De plenaire afsluiting van Chemopuur vond ik ronduit indrukwekkend en heeft me weer doen beseffen waarom mensen soms gaan voor zware behandelingen met kleine overlevingskansen: je zal maar die ene zijn die het wel overleefd…. En wat komt er dan allemaal op je pad….

 2. Op welke wijze ga ik kennis overdragen aan collegae?

Door middel van een verslag van de dag op papier en evt. een klinische les.

 3. Collega aanraden subsidie aan te vragen?

Ja!!! Doordat er binnen ons ziekenhuis ook op scholing bezuinigd zal worden, is het een mooie mogelijkheid om kennis op te doen bij symposia/ congressen. Het feit dat ik subsidie heb gekregen heeft de drempel voor collega’s denk ik wel lager gemaakt.

 4. Nieuwe inzichten toepassen in mijn werk?

Ik heb dit al kort bij vraag 1 uitgewerkt.

Ik heb veel kleine leermomenten gehad en merk dat ik de tips van bijv. vermoeidheid enkele dagen later direct kon toepassen/ overdragen aan een patiënt met deze klachten.

Het prettige aan de Oncologiedagen vind ik dat er veel verschillende oncologische aandoeningen en bijkomende problemen wordt opgefrist. Ik werk op de dagbehandeling chemotherapie en verpleegafdeling Oncologie in een streekziekenhuis. Wij krijgen daardoor te maken met veel verschillende soorten aandoeningen. Veel bijscholingen zijn specifiek op 1 aandoening gericht, bijv. darmkanker, waarbij je dan echt de diepte in gaat op dat onderwerp. Ook heel prettig en noodzakelijk, maar de brede “bijscholing” waarbij ik ook nog kan kijken wat me aanspreekt ervaar ik als zeer prettig.

5. Netwerken was geen hoofddoel voor mij. Wel erg leuk om bij te praten met collega’s waarmee je de opleiding hebt gedaan en te horen hoe er op andere plaatsen gewerkt wordt.

Cécile Jeanmaire
Gelre Ziekenhuizen


foto ...