Zoek

Hella Bosch - verslag van EBCC 2016 in Amsterdam, bezocht met subsidie van V&VN Oncologie

Verslag EBCC (European Breast Cancer Conference)

9 t/m 11 maart in Amsterdam

Mijn naam is Hella Bosch en ik ben werkzaam als verpleegkundig specialist binnen de borstkankerzorg. Tot en met half april 2016 werkte ik in het Borstcentrum van het Máxima medisch centrum in Eindhoven en daarna begin ik in mijn nieuwe baan in het Jeroen Bosch ziekenhuis in ’s Hertogenbosch.

Het EBCC vond dit jaar plaats in Amsterdam en omdat ik nog nooit op het EBCC geweest was een mooie aanleiding om in eigen land een internationaal congres bij te wonen.  De subsidie via V&VN oncologie commissie deskundigheidsbevordering was snel geregeld. Het is een kleine moeite om dit aan te vragen en te motiveren en een groot plezier want dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Gelukkig is mijn nieuwe werkgever bereid de rest van de kosten voor haar rekening te nemen.

Ik wil iedereen motiveren om aan te vragen als je graag ergens naartoe wil. Ik hoor vaak om me heen dat collega’s niet naar een bepaald congres gaan omdat de werkgever het niet vergoed. Vraag dan zeker subsidie aan en misschien dat de werkgever dan wel bereid is de overige kosten te betalen. Je laat dan immers zien dat je zeker gemotiveerd bent!

Het EBCC is een driedaags multidisciplinair congres in borstkankerzorg. Er komen oncologisch chirurgen, medisch oncologen, pathologen, radiotherapeuten, plastisch chirurgen, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. Het programma aanbod is zeer breed en gericht op alle doelgroepen. Elke dag hangen er ook andere posters in de poster area, geclusterd naar onderwerp. Vooraf aan het congres was de congresapp te downloaden waardoor je je route tijdens het congres al kunt bepalen. Het loont de moeite om je voor te bereiden om zo optimaal mogelijk je eigen programma te bepalen.

Het programma begon al op woensdagochtend om 8.00u en ik heb ervoor gekozen om dan het nursing programma van de EONS te volgen. Hieronder in het kort een impressie van de sessie: “The impact of Breast Cancer on Patients en Caregivers “. Voorzitter was Nienke de Beer uit Nederland; bestuurslid V&VN oncologie.

Een gevarieerd aanbod aan onderwerpen. Een interessante lezing uit België over behandeling van borstkanker tijdens zwangerschap. De boodschap was dat patiënten behandeld moeten worden zoals niet zwangere vrouwen en dat dit ook kan, wel rekening houdend met het trimester van de zwangerschap. 1e trimester geen chemotherapie omdat dan alle organen aangelegd worden.

Corinne Eeltink uit Nederland hield een interessant praatje over haar onderwerp: intimiteit en seksualiteit gedurende de behandeling, is dit leeftijdsspecifiek? Boodschap is er tot op hogere leeftijd zeker aandacht moet zijn voor dit onderwerp. Dit blijft altijd een punt van aandacht. Verder nog een praatje over geriatric assessment (Frankrijk) en shared decision making in de palliatieve fase: the do’s en dont’s in het gesprek door Monique Baas uit Nederland. Bert Buizert uit Nederland sluit de sessie af met een indrukwekkend praatje over hoe om te gaan met de dood. Leuk dat er zoveel sprekers uit Nederland waren. Toch trots op ons landje.

Omdat het EBCC dit jaar in Amsterdam was heb ik heel veel collega’s uit het land ontmoet en was het zeker ook erg gezellig. Op zich is er voldoende tijd om te netwerken en elkaar te ontmoeten. Wat ons erg tegenviel was de slechte catering van het congres. Lange rijen voor de koffieuitgiftepunten en de eerste dag was iedereen op zoek naar de lunch die blijkbaar niet inbegrepen was in het congres. Bezoekers waren daardoor bozig en gefrustreerd. Doordat we echt buiten de Rai moesten gaan eten hebben we de openingsceremonie met Prinses Margriet gemist. In dit opzicht waren we niet trots op de gastvrijheid van Nederland en een echt minpunt voor het congres. 

Het blijft lastig om contacten te leggen buiten de landsgrenzen en omdat er zoveel Nederlanders zijn heb je genoeg aanspraak.

De inhoud van het congres gaf voor de chirurgische aspecten in de behandeling voor borstkanker niet heel veel nieuwe informatie. Wel leuke studies over borstreconstructie. De vernieuwing zit hem echt in de systemische therapie en de steeds meer persoonlijke behandeling gericht op tumorkenmerken zowel curatief als palliatief, hiermee staat de chirurgische behandeling steeds minder  op de voorgrond. Omdat ik in de praktijk in het gehele zorgpad mammacarcinoom werkzaam ben toch veel nieuwe dingen gehoord die toepasbaar zijn en hier ook al met mijn nieuwe collega’s over gesproken en dit gaat zeker een vervolg krijgen.

Al met al een leuk congres met een heel vol programma.

Hella Bosch, M ANP, verpleegkundig specialist, Jeroen Bosch ziekenhuis, ’s Hertogenbosch.

Hella Bosch EBCC Amsterdam 2016