Zoek

Ervaringsverhaal Diane van der Biessen – EONS 17-18 oktober 2016, Dublin Ierland, met subsidie

De EONS is het tweejaarlijkse congres voor oncologie verpleegkundigen in Europa. Dit jaar waren er rond de 420 bezoekers uit 30 Europese landen. Mede dankzij de bijdrage van de V&VN Oncologie kon ik naar dit congres om mijn de uitkomsten van mijn onderzoek te presenteren. Dit was voor mij de eerste keer dat ik op een buitenlands congres een presentatie mocht geven.

Het thema van het congres was ´Balancing Health Care Needs in a Changing Context´. Dit thema past goed bij mijn onderzoek naar hoop bij palliatieve kanker patiënten die deelnemen aan vroeg onderzoek overwegen. Dit onderzoek doe ik in het Erasmus MC Kanker Instituut op de afdeling Interne oncologie. Vroeg klinisch onderzoek kijkt bij patiënten met kanker, die niet beter kunnen worden, naar de veiligheid van nieuwe anti-kanker medicatie. De patiënten hebben geen of weinig andere opties. De patiënten balanceren tussen hoop en vrees voor de toekomst en zetten al hun vaardigheden in om zo lang mogelijk te blijven leven. Mede dankzij een goede voorbereiding met de andere verpleegkundig specialisten en (oncologie)verpleegkundigen van onze afdeling werd de presentatie een succes. Ik bleef netjes binnen de vastgestelde tijd en kreeg veel vragen.

Naast hoop is ook kwaliteit van leven een belangrijk onderzoeksgebied binnen deze patiënten groep. Tijdens dit congres heb ik me ook gericht op sessies die onderzoek naar patiënt gerelateerde uitkomst maten (PROMs) als onderwerp hadden. Dit heeft me inspiratie gegeven tot vervolgonderzoek. Het meten en bespreken van PROMs geeft patiënten een rol in hun ziekte proces. Ze kunnen zelf de regie houden ten aanzien van de interventies nodig voor hun symptomen. 

Ook heb ik een uitstapje gemaakt naar een sessie over Complementaire zorg. Onderzoek binnen complementaire zorg blijkt lastig te zijn, omdat er niet altijd een duidelijke uitkomstmaat kan worden geformuleerd. Binnen de reguliere zorg bestaan er veel vooroordelen ten aanzien van deze zorg. Tijdens deze sessie werd mij duidelijk dat de vooroordelen wederzijds zijn. Patiënten moet eerlijke informatie krijgen over de zin of de onzin van zorg en/of behandeling. Want niet alle regulier zorg of behandelingen zijn zonder bijwerkingen en niet alle complementaire zorg is zonder gevaar. Er vallen hier nog veel bruggen te bouwen.

Met veel inspiratie ben ik weer naar huis gegaan. Mijn ervaringen ten aanzien van het gebruik van PROMs zijn besproken in ons studieteam, bestaand uit medisch-oncologen en verpleegkundig specialisten. Dit heeft geresulteerd in een subsidie aanvraag naar onderzoek van het gebruik van PROMs binnen onze populatie.

Ik wil iedere oncologie verpleegkundige of verpleegkundig specialist aanraden om, als de mogelijkheid zich aandoet, naar een buitenlands congres te gaan en subsidie aan te vragen bij de V&VN Oncologie.

Diane van der Biessen, Verpleegkundig specialist, afdeling Interne Oncologie, Erasmus MC Kanker Instituut, Rotterdam

 

 

Diane_vd_B...