Zoek

Experimentele behandeling erfelijke borstkanker in basispakket

De NOS berichtte vandaag, donderdag 29 december, dat een experimentele behandeling bij erfelijke borstkanker en hieraan verwante borstkanker in het basispakket komt van de zorgverzekering. Het is een behandeling voor vrouwen met BRCA1-like, stadium III borstkanker. Vrouwen die in aanmerking komen krijgen een hoge dosis chemotherapie en stamceltransplantatie.

AVL logo

Vanaf komende zondag zit deze behandeling in het basispakket, heeft minister Schippers besloten. Omdat het een experimentele behandeling is, wordt die voorwaardelijk tot het basispakket toegelaten. 'De kans is groot dat deze experimentele behandeling uiteindelijk voorgoed tot het basispakket wordt toegelaten omdat verschillende terugkijkende studies een positief resultaat laten zien: van de patiënten die een standaard behandeling krijgen is 30 tot 40% van de patiënten ziektevrij na 10 jaar. Van de patiënten die deze experimentele behandeling hebben ondergaan is dat 78%', aldus prof. dr. Sabine Linn, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek.

Behandeling in studieverband

Deze experimentele behandeling is zwaar, vooral in het eerste behandeljaar: 'Na het eerste jaar is de kwaliteit van leven vergelijkbaar met die van patiënten die de standaardbehandeling hebben ondergaan', licht Sabine Linn toe. Het betreft een behandeling in studieverband, wat betekent dat deelnemers aan deze studie ingeloot worden in een groep die de hoge dosering krijgen of in een groep die de normale dosering krijgt toegediend.

Stadium III BRCA1-like borstkanker is een zeer agressieve vorm van borstkanker die vooral veel voorkomt bij relatief jonge vrouwen. In Nederland krijgen jaarlijks 90 tot 120 vrouwen deze diagnose. Vrouwen tussen de 18 en 65 jaar komen voor een periode van zes jaar voor de vergoeding in aanmerking.

Voorwaardelijke toelating

Voorwaardelijke toelating van behandelingen tot het basispakket gebeurt pas sinds 2012. Het is inmiddels vijftien keer voorgekomen. Eerder werd een behandeling voor een bepaald type huidkanker in het Antoni van Leeuwenhoek voorwaardelijk toegelaten. Door de voorwaardelijke toelating krijgen patiënten sneller toegang tot veelbelovende behandelingen en kan sneller worden vastgesteld hoe effectief de behandeling is.

De studie wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding/ Alpe d'HuZes en ZonMw.

bron