Zoek

Kanker veroorzaakt grote problemen bij seks en intimiteit

PERSBERICHT

NFK

Voor vele honderdduizenden patiënten en hun partners (meer dan 1 miljoen mensen)

Kanker veroorzaakt grote problemen bij seks en intimiteit

“Mijn vrouw zegt dat het niet erg is dat ik geen erectie meer kan krijgen, maar ik vind dat vreselijk. Dat moet ze niet bagatelliseren om me zogenaamd te helpen”.

“Voordat ik kanker had, was de seks met mijn man al slecht en dat is nog steeds zo. Ondanks mijn stoma heb ik nu een lieve minnaar. Voor dat ene bijzondere stukje in mijn leven”.

“Door mijn chemo stinkt mijn partner vreselijk uit zijn mond, waardoor we echt niet meer kussen”.

“Voor mij is seks niet zo belangrijk. Ik merk dat we bij alle veranderingen door de kanker veel intiemer zijn geworden op een andere manier, met elkaar vasthouden en strelen en zo.”

“Ik vraag me af of ik voordeel uit mijn situatie met kanker kan halen, om een nieuw vriendje te versieren”.

“In foldertjes en op het internet staat best wel veel over seks bij een ziekte. Dat zijn echter bijna altijd alleen maar algemeenheden, dat ik er over moet praten met mijn partner en met mijn arts. Daar heb ik niets aan. Ik wil weten of ik nog wel voldoende zaad produceer en of dat anders smaakt en ruikt of niet”.

Diepgaand onderzoek, met vragen die ertoe doen

De Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) heeft een omvangrijk onderzoek gedaan naar wat mensen met kanker en hun partners ervaren bij hun seksualiteit en intimiteit. Door de ziekte en de behandeling daarvoor wordt deze vaak fors anders, met grote gevolgen voor de kwaliteit van leven en de relatie. Beide onderwerpen (seks en kanker) zijn beladen met taboes, laat staan de optelsom ervan, reden waarom NFK een aanpak heeft ontwikkeld (zie www.kankerenseks.nl) die antwoord geeft op concrete vragen die mensen kunnen hebben over dit onderwerp. Met ook ervaringsverhalen en tips van andere patiënten en hun partners, waaraan eveneens veel behoefte bestaat.

Gevolgen kanker voor seks en intimiteit, geestelijk en lichamelijk, bij patiënt en partner

 Na de diagnose kanker gebeurt er van alles met zowel een patiënt als diens partner. In geestelijk opzicht (ben ik nog wel volledig man/vrouw, ben ik nog aantrekkelijk, zal alles wel blijven functioneren, enz.) en lichamelijk (te moe voor seks, het missen/veranderen van lichaamsdelen, met erectiestoornissen en een droge vagina, enz.). Die gevolgenkomen niet alleen voort uit de directe ziekte, maar ook uit de gevolgen van eenbehandeling (chemotherapie, medicatie of bij voorbeeld een operatie). Dat speelt nietalleen bij de directe erogene zones (zoals gynaecologische -, borst-, zaadbal- enprostaatkanker), maar ook bij vervelende gevolgen van kanker zoals een stoma (bijdarm- of blaaskanker), of uit de mond ruiken (bij chemotherapie en longkanker), enz.Omdat je seks en intimiteit meestal met zijn tweeën beleeft, is zowel de patiënt als ookde partner hierin betrokken.

De cijfers

Volgens 67% van de ca. 3.000 respondenten (patiënten en partners) zijn de seks en deintimiteit slechter geworden (bij mannen ligt dit met 71% hoger). Zo’n 69% zegt dat hetlichaam is veranderd, en voor 53% betreft dat ook emoties en gevoelens (wat met 61%meer geldt voor vrouwen dan voor mannen, met 44%), en 21% denkt anders overzichzelf (meer vrouwen met 28% dan mannen met 13%). Bij de problemen wordenvooral genoemd erectieproblemen (36%), vermoeidheid (31%), last van een drogevagina (29%), moeite met klaarkomen en zaadlozing (25%). Ook meldt 24% van devrouwen en 14% van de mannen geen behoefte meer te hebben, en geen gevoel tehebben en impotent te zijn geworden.

Wat hielp ter verbetering zijn, in willekeurige volgorde: 1. Acceptatie, begrip, praten,tijd, 2. Beëindigen relatie, 3. Medicatie als erectiepillen, hormooncrème, glijmiddel e.d. 4.Hulpmiddelen als een vibrator, erectiepomp, prothese e.d. 5.Bekkenbodemfysiotherapie, 6. Tantra en 7. Lustopwekkende beelden, mooi ondergoed,oefeningen e.d. Men heeft behoefte aan concrete, praktische informatie en tips (58%) enervaringsverhalen van andere mensen die dit eerder hebben meegemaakt (52%).

Aanpak

Op basis van deze informatie van patiënten en hun partners is een website ontwikkeldwaarop veel van de gevraagde informatie is te vinden, met concrete vragen enantwoorden, en verhalen van echte mensen. Deze zijn opgesteld met behulp van velepatiënten, artsen, onderzoekers, seksuologen en belangenpartijen uit het seksuele enoncologische veld. Dank is verschuldigd aan betrokken mensen bij Rutgers, NvvS, SaxionHogeschool, Daniel den Hoed, LUMC en Sick & Seks.

Voor nadere informatie:

Zie www.kankerenseks.nl en de bijlage met de resultaten van het onderzoek, of mail ofbel met drs. Bas Rutgers MSc van NFK, directiesecretariaat@nfk.nl of 030 291 6090.

 

bron; persbericht