Zoek

Jonge stamceldonoren gezocht

Ongeveer 190.000 18-jarigen ontvangen zaterdag een brief van het ministerie van VWS met de vraag ze orgaandonor en/of stamceldonor willen worden. Het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren Matchis wil het bestand verjongen, mede omdat stamcellen van een jonge donor beter aanslaan bij patiënten.

logo_Matchis

Een stamceltransplantatie kan levensreddend zijn voor mensen met leukemie of een andere ernstige bloedaandoening.

Voor stichting Matchis is het de tweede keer dat ze de groep jongeren op deze manier aanspreekt. Momenteel telt Nederland ongeveer 15.000 stamceldonoren tot en met 20 jaar, dat is 8 procent van het totale bestand van circa 192.000. ‘Dat is niet zoveel’, stelt een woordvoerder.

Matchis heeft geen exact streefgetal. ‘Zoveel mogelijk. Het liefst zo’n 1 miljoen, dan komen we in de buurt van het aantal dat Duitsland in verhouding heeft.’ Dat land is al langer bezig met uitgebreide campagnes om donoren te werven.

Vanaf de ontvangst van de brief worden 18-jarigen vooral via social media geïnformeerd over het belang van stamceldonatie en opgeroepen zich in te schrijven. Ook worden jongeren geworven die via vlogs hun ervaringen delen.

 

 

bron