Zoek

Canadese provincie klaagt opioïdenproducenten aan

De Canadese provincie British Columbia daagt ruim veertig farmaceutische bedrijven voor de rechter. Volgens het provinciebestuur hebben deze producenten en verspreiders van opioïden bijgedragen aan een verslavingsepidemie, hebben ze voorschrijvers en patiënten misleid over de risico’s en voordelen ervan en hebben ze het gezondheidszorgstelsel ernstige schade toegebracht.

In een online verklaring stelt de provincie te hopen miljoenen dollars van de bedrijven te kunnen incasseren. ‘Farmaceutische bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun rol en moeten mensenlevens belangrijker vinden dan winst maken’, zegt minister Judy Darcy, verantwoordelijk voor geestelijke gezondheid en verslavingen in British Columbia in het bericht.

Als de rechtbank de eisen van deze regionale overheid inwilligt, kunnen andere provincies zich bij de rechtszaak aansluiten, stelt de provincie. In het bericht wordt ook nieuwe wetgeving aangekondigd die de rechtbank in staat stelt om statistische en financiële bevolkingsgegevens over de opioïdenepidemie in overweging te nemen. Dergelijke regelgeving die de rechtsgang moet bevorderen, werd ook ingevoerd ten tijde van de processen tegen tabaksfabrikanten in Canada in 1998.

Ook in Nederland zijn de opioïden bezig met een opmars. Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) meldde deze maand in zijn jaarverslag over 2017 een ‘opmerkelijke’ stijging van het aantal vergiftigingen door opioïden, met een ‘navenant’ gestegen aantal overdoseringen met oxycodon. Staatssecretaris Blokhuis zei in februari nog dat het oxycodongebruik niet problematisch was gestegen, maar na het bericht van het NVIC meldde de NOS dat minister Bruins het toegenomen gebruik ‘zorgelijk’ vindt. Huisarts Jos van Bemmel, die regelmatig in Medisch Contact schrijft over de gevaren van opioïden, publiceerde deze week zes adviezen hierover voor minister Bruins.

 

bron