Zoek

Crowdfunding door antitabak-artsen

wanda_de_Kanter_en_pauline_Dekker

Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker zijn een crowdfundingactie gestart. Door op deze manier geld in te zamelen hopen ze hun activiteiten tegen de tabaksindustrie te kunnen voortzetten.

Stichting Rookpreventie Jeugd, dat mede door deze longartsen is opgezet, werd twee maanden geleden uit de Alliantie Nederland Rookvrij! gezet. De Alliantie Nederland Rookvrij! vond de twee artsen te activistisch in hun strijd tegen roken. De longartsen willen dat de accijns op tabak flink wordt verhoogd en dat het aantal tabaksverkooppunten wordt verminderd, zodat jonge mensen worden ontmoedigd om te beginnen met roken.

De Kanter en Dekker hopen nu in een maand tijd 100.000 euro op te halen, wat zou moeten volstaan om dit jaar hun bezigheden te kunnen vervolgen. ‘Dit geld hebben we nodig om de journalisten en juristen te betalen die – tegen gereduceerd tarief – voor ons werken’, zo lichten ze toe op de site van de Stichting Rookpreventie Jeugd. ‘Wijzelf zetten ons, net als de andere bestuursleden van Stichting Rookpreventie Jeugd, onbezoldigd in voor deze zaak.’

De longartsen zeggen te ‘blijven vechten op het scherp van de snede’. ‘Wij stellen de slinkse praktijken van de tabaksindustrie aan de kaak en blijven de overheid bestoken om in actie te komen. Want de enige die het roken kan stoppen is de overheid.’

Ze kregen de eerste 10.000 euro via teleconsult-aanbieder Ksyos. Die organisatie was ook lid van de Alliantie maar stapte er zelf uit nadat De Kanter en Dekker daar niet meer welkom waren. Hun activiteiten, zoals de website TabakNee, financieren ze tot nu toe uit ‘grotendeels eenmalige sponsorbijdragen en particuliere donaties’. 

 

bron