Zoek

Verpleegkundige richtlijnen, wie kent ze?

Wat gaat het allemaal snel dit jaar, al weer de tweede bestuursvergadering gehad. Wij hadden een gast tijdens deze vergadering, Janina Schrier. Zij is werkzaam bij het IKNL en tevens voorzitter van de commissie “Richtlijnen” van onze vereniging. Janina kwam met ons van gedachten wisselen over de verpleegkundige richtlijn ‘orale mucositis’. Deze richtlijn komt uit 2007 en is aan herziening toe. Deze verpleegkundige richtlijn is te vinden op www.oncoline.nl en het blijkt dat wij als V&VN Oncologie hierbij als eigenaar genoemd staan. Onze schrik was groot, eigenaarschap, wat houdt dat in? Zijn wij dan niet alleen inhoudelijk verantwoordelijk voor herzieningen, maar ook financieel? Dat is nogal een verantwoordelijkheid en willen wij deze wel hebben? Een discussie tot gevolg. Wie van jullie, onze leden, werkt er eigenlijk bewust volgens richtlijnen? Hoe gebruiken jullie deze richtlijnen? En kijk je dan naar verpleegkundige richtlijnen, zoals deze op oncoline staan? Of meer naar de multidisciplinaire richtlijnen zoals deze op www.pallialine.nl staan?

Als bestuur dachten wij er vorig jaar al uit te zijn. Wij vonden de oncologieverpleegkundigen professioneel genoeg om geen aparte verpleegkundige richtlijnen te schrijven, maar dat de verpleegkundige aspecten geïntegreerd moeten worden in multidisciplinaire richtlijnen.

Tja, naar aanleiding van de discussie heb ik de volgende dag oncoline en pallialine eens bestudeerd. Je blijft je verbazen. Er blijken twee richtlijnen misselijkheid en braken te zijn. Op beide websites staat dezelfde verpleegkundige richtlijn ‘misselijkheid en braken in de palliatieve fase’, een evidence based richtlijn uit 2007. De multidisciplinaire richtlijn ‘misselijkheid en braken’ (consensus based) komt uit 2010 en wordt dit jaar weer herzien. Een verpleegkundige richtlijn uit 2007, die is te oud. Moeten wij (als eigenaar) deze nu herzien of de verpleegkundige aspecten zien te integreren in de multidisciplinaire richtlijn?

De grote schrik komt eigenlijk van het aantal richtlijnen ‘verpleegkundige zorg’ op oncoline. Ooit ontwikkeld door het LEVV (in 2006) en bij nakijken blijken wij als V&VN Oncologie eigenaar te zijn. Willen en kunnen wij dit eigenaarschap wel waarmaken als verpleegkundige beroepsvereniging? Hier moeten wij als bestuur nog diep over nadenken. De verpleegkundige richtlijnen moeten nodig geactualiseerd worden. Wij moeten nu beslissen of wij ze laten weghalen of dat wij ze gaan herzien. Wij weten het nog niet. Hoe vaak maak jij gebruik van de verpleegkundige richtlijnen, zou jij ze missen? Denk met ons mee en laat je mening horen. Reageer via secretariaatoncologie@venvn.nl. Het helpt ons als bestuur om tot een goed besluit te komen!

 Erna-OD
Namens onze voorzitter; Erna Elfrink

Wendy Oldenmenger
Bestuurslid V&VN Oncologie