Zoek

Boek: Leren lopen op je handen, als ziek zijn je leven op z’n kop zet

Door Jannet Wiegersma geschreven en uitgegeven:

In november 2016 ben ik begonnen met het schrijven van mijn boek: Leren lopen op je handen, als ziek zijn je leven op z’n kop zet. Geïnspireerd tijdens een seminar van 365 dagen succesvol wist ik het: ik moet iets doen met mijn jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen die te maken krijgen met een ernstige ziekte. Ik heb gezien hoe mensen worstelen met iets waar ze niet om hebben gevraagd, waar ze zich nooit mee bezig hebben gehouden. Allemaal reageren ze instinctief: Er dreigt gevaar en dan heb je maar drie keuzes om te overleven. 

Wanneer er sprake is van ‘directe dreiging’ zoals een ernstige ziekte, wil je jezelf beschermen en is ons lichaam geprogrammeerd om in actie te komen door weg te rennen (flight), te vechten (fight) of te bevriezen (freeze). Het activeert razendsnel alles wat nodig is, zoals reflexen en verhoogd parate zintuigen.  Je leert als kind (onbewust) al hoe je kunt reageren op dreiging of stress en dit blijf je doen, ook als je volwassen bent. Het is echter een korte termijn oplossing. In al die paniek lijkt het alsof je in een sneltrein zit die niet meer stopt, je trapt hard het gaspedaal in om zo snel mogelijk beter te worden, maar ondertussen vergeet je allerlei belangrijke zaken. Veel patiënten vertelden mij achteraf dat ze beter even stil hadden kunnen staan om weloverwogen keuzes te maken, na te denken over werk, de zorg voor de kinderen, wat dit betekent voor je relatie, je vrienden, je familie. Ziek zijn heeft invloed op je lijf en je hoofd, het dringt door tot iedere vezel. Dit boek geeft handvatten om stapje voor stapje even stil te staan, af en toe gas te geven en het vooral te doen op een manier die bij jou past. 

Ik ga het boek in eigen beheer uitgeven. Minister Bruins van Medische Zorg heeft het voorwoord geschreven, waar ik hem zeer erkentelijk voor ben.

Wilt u een of meerdere boeken bestellen? Dat kan vanaf maandag 26 augustus! Het boek kost 20 euro. Stuur mij uw adresgegevens door middel van het contactformulier en vermeld hierop het aantal boeken dat u wenst af te nemen. U krijgt van mij een mail met factuur en na betaling wordt het boek zo spoedig mogelijk toegestuurd (verzendkosten vanaf €3,90). 

Het boek is vanaf 26 augustus ook te koop bij mij persoonlijk op de mammapoli van het Flevoziekenhuis, Vermaat (winkel in het Flevoziekenhuis), Boekhandel Voster, de Redepassage 5 in  Dronten. Bruna in Dronten en Almere-Stad en bij Boekenhuys van der Walle, Baan 22 te Biddinghuizen. 

 

Boek_leren...

 

Boek_leren...