Zoek

Peptalk

Twitter ontploft bijna nadat Wubbo Ockels te gast is geweest in de talkshow van Pauw en Witteman. Boute uitspraken over kanker en leefwijze mogen altijd rekenen op veel (emotioneel) commentaar.
Ockels lijdt aan gemetastaseerd niercarcinoom en ziet zichzelf niet als patiënt. Hij ziet kanker als zijn werk en heeft maar een doel: Winnen! Hiervoor is hij onder behandeling in Houston en houdt er een consequente levensstijl, met evenwichtige voeding en meditatie op na . Als  kijker krijgen wij een filmpje te zien, waarin hij  zich letterlijk en figuurlijk bloot geeft in een  emotionele meditatie-dans.   

Tegenover Ockels aan de tafel bij P&W zit de bestuursvoorzitter van het UMC Radboud. Vandaag zijn de sterftecijfers van dit ziekenhuis openbaar gemaakt op hun website. Transparantie is goed voor de patiënt nietwaar?

Ockels kent de overlevingscijfers van zijn ziekte, maar accepteert ze niet. Hij is strijdbaar en  positief. Geestelijke kracht staat voor hem gelijk aan cure. “En als het uiteindelijk niet werkt heb ik toch een fijner leven gehad” is zijn motto.

Als het Radboud ervan uit mag gaan dat patiënten de sterftecijfers kunnen interpreteren,  mag Ockels dan verwachten dat medepatiënten kunnen beoordelen of positivisme en  leefstijl meehelpen in de strijd tegen kanker? En dat ze niet verdrietig worden als zij deze houding niet (altijd) kunnen opbrengen?

Het is zijn goed recht en ik hoop van harte dat Ockels nog een lang en gezond leven mag leiden. Ik heb echter teveel patiënten gezien die diep ongelukkig worden van al die peptalk  die de omgeving ongevraagd geeft. Het tegen beter weten in positivisme nastreven, kan ook ten koste gaan van het eerlijke gesprek. Kanker is niet positief en je mag ook hopeloos, hulpeloos, verschrikkelijk verdrietig, boos en angstig zijn. En dat verandert echt de overlevingscijfers niet!

Of zoals een van de Twitteraars het verwoordt:  “Tegen kanker helpt alleen knetterharde chemo en een grote dosis mazzel”

Schermafbeelding...

 

Ida Paulusma
Bestuurslid V&VN Oncologie