Zoek

Aan kanker ga je niet meer dood............

Afgelopen week kon je geen krant open slaan en geen nieuwsprogramma  bekijken zonder geconfronteerd te worden met dat kanker over 20 jaar een chronische ziekte is. Het is natuurlijk geweldig dat we een databank hebben met tumorprofielen van (bijna) alle kankerpatiënten. Personalized  medicine naar aanleiding van DNA profielen is de toekomst. Wel blijkt helaas dat in 30 – 60% van de gevallen, de patiënten veel last van de bijwerkingen te hebben zonder dat de therapie effect heeft op de kanker zelf.

De slogan; “aan kanker ga je niet meer dood” kan verkeerde verwachtingen wekken bij patiënten. Ondanks deze belofte gaan nog steeds mensen dood aan kanker. Veel van deze therapieën zijn nog in een experimentele fase en niet voor iedereen beschikbaar of zelfs alleen nog maar op celniveau in de wetenschappelijke laboratoria aanwezig.

Tijdens een publieksplatform van het KWF, op de laatste dag van het congres van de European CanCer Organisation, vond ik het opvallend hoeveel vragen patiënten hebben over kankerbehandelingen.  Patiënten zijn in verwarring, want waar moeten ze uit kiezen;  als je van de ene dokter het ene advies krijgt en van de andere een ander. Ik pleit voor empowerment  van de patiënt die uiteindelijk met alle goede raad en adviezen zelf de keuze maakt over zijn/haar leven.

Maar wat, als ons leven dan alleen nog bestaat uit een ritje naar het ziekenhuis en een zeer beperkte rol in het gezin, maatschappij. Dan rijst de vraag waar we met elkaar goed aan doen.
Prachtig de slogan van de KWF: “iedereen verdient een morgen”, maar wanneer verdien je het dan niet?  En als die morgen er uit ziet om tegen op te zien?

Laat de wetenschap vooral doorgaan! De kankercel is slim en weet toch steeds een andere manier te vinden om te overleven. Laten wij, samen met de patiënt en met het multidisciplinaire team,  ons daarom vooral richten op preventie, kwaliteit van leven en goede symptoombestrijding .

Een langer, kwalitatief goed leven willen we allemaal. 

Schermafbeelding...

 

Bij 15.45 minuten een stukje over "kanker wordt een chronische ziekte" 

Erna Elfrink
Voorzitter V&VN Oncologie

contact via:
secretariaatoncologie@venvn.nl