Zoek

Deadlines

Ik kan niet leven zonder deadlines. Zonder deadline zou ik, als avondmens zijnde, mijn kinderen waarschijnlijk pas rond het middaguur op school brengen. Even rustig op gang komen en dan op het gemak naar school en werk.

Het woord deadline heeft een beetje een negatieve klank. Volgens Wikipedia zou het woord deadline voortkomen uit de 19e eeuw. In die tijd waren de gevangenissen en gevangenkampen slecht beveiligd en werden veelvuldig ontsnappingspogingen gedaan. Daarom werd er een ‘deadline’ op de grond aangebracht. Wie over deze lijn heen stapte, werd zonder pardon doodgeschoten. Later werd de term deadline overdrachtelijk gebruikt.

Een deadline is eigenlijk een handige vorm van tijdsmanagement, dat ervoor zorgt dat je op tijd je werkzaamheden hebt gedaan. Zoals vroeger; de geplande repetities in mijn agenda. Deze notities zorgden ervoor dat de repetitie werd geleerd. Zo’n deadline bracht discipline in het leven van mij als pubermeisje.

Bij Oncologica werken we ook met deadlines. Voor de auteurs is er de uiterste datum dat ze een artikel moeten aanleveren. Vervolgens gaat een redactielid het artikel redigeren, dat wil zeggen: het artikel wordt op inhoud en taal gecontroleerd en er worden suggesties gedaan voor aanpassing. Het redactielid heeft ook een deadline wanneer het artikel kant-en-klaar naar de hoofdredacteur moet. De hoofdredacteur verzamelt alle artikelen en nieuwsberichten, leest ze nog een keer na en moet ze voor een bepaalde tijd aanleveren bij de uitgever. Bij de uitgever volgt de technische eindredactie en de opmaak. De uitgever moet ervoor te zorgen dat de redactie op tijd de proefdruk heeft om te beoordelen. Het beoordelen van de proefdruk moet, zoals je al raadt, ook voor een bepaalde datum geschieden, zodat op tijd de definitieve versie kan worden gedrukt. Zodra de Oncologica op de mat ligt en alle deadlines van dat nummer zijn verlopen, is daar alweer de deadline voor auteurs voor het volgende nummer.

Zomaar een kleine opsomming van onze deadlines. De Oncologica-redactie bestaat uit collega-verpleegkundigen die hun inspanningen verrichten op basis van basis van vrijwilligheid. Met ook een betaalde baan in de zorg, vaak in combinatie met zorg voor een gezin/huishouden, zijn deadlines heel handig om te zorgen dat we 4 x per jaar de Oncologica kunnen maken.

Waar zouden we zijn zonder deadlines? Misschien zijn er mensen voor wie het werkt; de mededeling: oh, kijk maar wanneer je het af hebt en naar me stuurt.

Doe mij maar een duidelijke tijdslimiet.

Schermafbeelding...

Martine Folsche, hoofdredacteur Oncologica