Eindelijk kon ik naar de Masterclass GE, iets waar ik al een paar jaar naar uitkeek. Steeds was ik te laat met inschrijven en zat de Masterclass al snel vol. Dit jaar was het dan zover, op 22 en 23 september mocht ik deelnemen aan de Masterclass. Omdat ik casemanager ben van de GE-patiënten was mijn interesse groot om hiernaar toe te kunnen gaan. Ik werk als oncologieverpleegkundige op de polikliniek interne oncologie in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Dit jaar had ik bedacht om subsidie aan te vragen. Via een bijeenkomst van LOOV (Landelijk overleg oncologieverpleegkundigen & verpleegkundige specialisten) werd ik hierop geattendeerd. Tevens stimuleert mijn leidinggevende mijn team om dit te doen. Ik werk ruim 20 jaar in de oncologische zorg, vele scholingen en congressen heb ik bezocht, maar niet eerder een tweedaagse masterclass. Ik dacht laat ik het eens proberen, erg leuk dat ik hier subsidie voor heb gekregen!

Samen met mijn collega gingen we met de auto richting Amersfoort. Het was tegelijkertijd een leuk uitje voor ons, 2 dagen in een hotel op een mooie locatie, uitstekend verzorgd met eten en drinken en het belangrijkste een interessant en afwisselend programma. Een programma met onderwerpen waar je in je dagelijkse zorg wat aan hebt, waarbij je je kennis kan vergroten en weggezakte kennis kan opfrissen.

1. Wat heeft het congresbezoek jou opgeleverd?

Ik vond het een zeer goed en gevarieerd programma met enthousiaste en boeiende sprekers die erg inspireerden. De sprekers waren allemaal erg enthousiast en bekwaam, ze waren goed op de hoogte van recente ontwikkelingen. Het was heel fijn om naar hen te luisteren, ze hadden een duidelijk verhaal en hun enthousiasme werkte aanstekelijk, je krijgt weer nieuwe motivatie om aan de slag te gaan in je werk.

Ik wilde graag de verdieping zoeken in de GE oncologie, om zo nog beter de patiënt te kunnen begeleiden en voorlichten. Op de poli zie ik als casemanager de GE patiënt vanaf het moment dat hij start met de chemo- en of immuuntherapie. Ik begeleid hem in het hele ziekteproces. Ik heb veel informatie opgedaan over colon-, maag- en oesophaguscarcinomen. Over de diagnostiek hiervan en de bijbehorende behandelingen.

Wat ik leuk vond is dat we uitleg kregen over “Het Peperstraatje” over neuropatische pijn waarbij de peperpleister (Capsaïcine pleister) wordt voorgeschreven. Interessant omdat het pijnteam in mijn ziekenhuis hier nu ook mee bezig is en wij sinds kort patiënten naar hen kunnen verwijzen. Het was leerzaam om hier meer over te horen.

Tevens vond ik de les over het spijsverteringssysteem en afweer erg interessant, boeiend om te horen wat de invloed van vitaminen hierbij is.

Ook de schrijfster van het boek “draai niet om de dood heen” sprak heel persoonlijk over haar ervaringsverhaal m.b.t. de diagnose en het overlijden van haar partner. Heel knap dat ze haar ervaring met ons wilde delen en ons een kant vanuit de familie en patiënt liet horen.

De Niche trial was voor mij nieuw, interessant om over deze neo-adjuvante immuuntherapie te horen, een mooie doorbraak in de oncologische zorg.

2. Op welke wijze ga jij de verkregen kennis overdragen aan collega’s?

De opgedane kennis wil ik gaan delen met mijn collega’s op de polikliniek tijdens een werkoverleg. Daarnaast zal ik samen met mijn collega die mee was een klinische les geven aan oncologieverpleegkundigen op de afdeling.

3. Zou jij collega’s aanraden om subsidie aan te vragen?

 Ik zou zeker een ieder aanraden om subsidie aan te vragen. Die mogelijkheid is er dus pak die kans, hoe mooi is het dat dit kan. Hierdoor kan je kosteloos een zeer boeiend en interessant programma volgen, wat zeker een meerwaarde zal hebben voor het werk wat je doet.

4. Verwacht je dat je nieuwe inzichten vanuit het congres kunt toepassen in jouw werk?

De nieuwe kennis en inzichten die ik heb opgedaan kan ik zeker toepassen in mijn werk. Ik heb veel geleerd over nieuwe systemische behandelingen bij het pancreascarcinoom en het colorectaalcarcinoom. Sommige behandelingen kende ik al, maar ben ik meer over te weten gekomen. Ook de kennis over nieuwe behandelingen bij oesophaguscarcinoom vond ik het waardevol, aangezien ik deze patiënten veel zie en begeleid. Ook de opgedane informatie over prehabilitatie is iets wat ik meeneem naar de werkvloer.

5. Betekent een congresbezoek voor jou tevens een kans om te netwerken?

Ik vond het leuk om te netwerken en te horen hoe andere ziekenhuizen dingen opzetten, om te zien hoe ieder soms toch ook weer anders werkt. Door samen te ontbijten, lunchen en dineren was er ruimte om elkaar te spreken en ervaringen uit te wisselen. Dit geeft soms weer nieuwe ideeën die je kunt toepassen in de praktijk. Het is leuk om met meerdere collega’s uit het hele land bij elkaar te komen, je kent elkaar niet maar toch voel je je verbonden door de gezamenlijke interesse in de zorg voor de oncologiepatiënt.

Ik raad deze Masterclass zeker aan, het is een inhoudelijk goed programma, netjes verzorgd en tegelijk een leuk en gezellig uitje! Je krijgt weer nieuwe inspiratie voor in je werk, met een voldaan gevoel kijk ik terug op deze tweedaagse Masterclass GE!

Marlies Verheij, gespecialiseerd oncologieverpleegkundige, Poli interne oncologie/ hematologie, Reinier de Graaf Gasthuis, Delft.


Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)